Blockchain

Gedistribueerd vertrouwen

Een Blockchain is in feite een netwerk waarbij zeer veel computers met elkaar zijn verbonden. Op elke computer staan dezelfde gegevens over een specifiek blokje informatie.

Blockchain is het beste te vergelijken met een grootboek. Grootboeken liggen ten grondslag aan veel van de infrastructuren waarop we dagelijks vertrouwen en zijn niets anders dan lijsten waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden bijgehouden. De beheerder van een computer kan de gegevens niet vervalsen, omdat er dan geen consensus meer is met de rest van de gegevens van de andere computers.

Binnen dit systeem vindt er gegevensuitwisseling en verificatie tussen de verschillende computers bij verschillende beheerders plaats. Mocht een van de computers gehackt worden, dan is het grootboek op die computer niet meer in overeenstemming met de andere computers en wordt deze computer geweerd uit het netwerk.

Met een Blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen. Naast publieke en private Blockchain netwerken zijn er ook zogenaamde “permissioned” netwerken. Deze zijn het beste te vergelijken met een extranet.

eWaarmerk en Blockchaintechnologie

De eSpecialisten hebben eWaarmerk samen met Sphereon ontwikkeld. Samen bieden we een eenvoudig te gebruiken oplossing voor Blockchain aan, gericht op de document georiënteerde wereld van vandaag. Blockchain is de toekomst voor opslag van transacties en daaraan gerelateerde informatie. Blockchain biedt een veilige opslag waarin de informatie niet meer gewijzigd kan worden en onafhankelijk is van derden of centrale instanties. Maar vandaag leven we nog in een wereld van documenten. Met eWaarmerk slaan we een brug tussen de systemen van vandaag en de techniek van morgen.

eWaarmerk draait op alle soorten Blockchain netwerken. De originele informatie / documenten / dossiers blijven in de definitieve vorm binnen uw organisatie en bij degenen met wie u het gedeeld heeft. Het waarmerk wordt voor eeuwig versleuteld opgeslagen in de Blockchain. Iedereen die beschikt over de informatie / documenten / dossiers kan op ieder moment de authenticiteit, integriteit en samenhang valideren met behulp van het unieke eWaarmerk.

Uitleg in 1 minuut

In onderstaande video van Nieuwsuur wordt Blockchaintechnologie in 1 minuut uitgelegd.